En incident i en kraftstation i Granadilla de Abona (norr om södra flygplatsen) slogs ut strax efter 13 på söndagen och orsakade ett totalt strömavbrott på hela Teneriffa. Red Eléctrica som äger kraftstationen analyserar orsakerna och felåtgärdar. Vid 16:30-tiden hade drygt 10 procent av elförsörjningen återställts och strax efter 20:00 var 50% av igång igen efter att systemet hade återställts helt (en process som tar runt 6 timmmar). Men andra fel kan också ha uppkommit, så man vet inte riktigt när all el är tillbaka på Teneriffa. Vad som orsakat detta enorma strömavbrott är fortfarande okänt. Det är ganska ovanligt med större strömavbrott på Teneriffa och väldigt ovanligt att hela ön slås ut.

De båda flygplatserna har egen elgeneratorer och ska inte ha påverkats av strömavbrotten, medans andra viktiga samhällsfunktioner runtom på Teneriffa saknar beredskap och ligger nere.

Mer information om detta enorma strömavbrott finns på den lokala tidningens webbsida https://diariodeavisos.elespanol.com.