Du visar för närvarande Kanariska dagen – El dia Canarias
kanariska dagen teneriffaportalen

Kanariska dagen – El dia Canarias

Kanariska dagen

Den 30 maj infaller den kanariska dagen eller "El dia Canarias" som det heter på spanska. Anledningen till den kanariska dagen är att det autonoma (i viss mån självstyrande) Kanarieörarna instiftades just den 30 maj 1983 i parlamentet i Santa Cruz på Teneriffa.
Parlamentet i Santa Cruz Teneriffa

Fakta och bakgrund om den kanariska dagen

Den kanariska dagen innefattar samtliga kanariska öar från väster El Hierro, La Palma, La Gomera, Teneriffa till öster Lanzarote, Fuerteventura och Gran Canaria. Denna högtidsdag instiftades den 30 maj 1983 då det autonoma kanariska parlamentet sammanträdde för första gången och sedan dess har den 30 maj varit en helgdag på Kanarieöarna, men redan i augusti 1982 blev Kanarieöarna autonomt. Den dåvarande kanariska presidenten Pedro Guerra Cabrera höll den dagen ett historiskt tal som på svenska blir något i stil med "Att bygga en region av öar, nu och för evigt". Kanarieöarna hade dessförinnan vid flera tillfällen försökt bli en autonom region, bland annat gjordes ett försök redan under det spanska inbördeskriget men utan framgång, så därför var det en efterlängtad självständighet som kanarierna fick efter att demokratin återvänt till Spanien.
Festligheter på den kanariska dagen

Att göra på den kanariska dagen

Den kanariska dagen är helgdag/röd dag på Kanarieöarna och har blivit en dag där familjer, släkt och vänner träffas och umgås med varandra med stora fester hemma eller traditionella grillfester i pinjeskogarna uppe i bergen. Det anordnas också en mängd tillställningar, utställningar, konserter och aktiviteter i kommunerna runt om på kanarieöarna. Och givetvis är det dagen då kanarierna stolt hissar sin blå-vit-gula kanariska flagga för att visa och fira sin oberoendehet och ursprung.