Du visar för närvarande Vin på Teneriffa
Vin på Teneriffa

Vin på Teneriffa

Vin på Teneriffa

Sedan 1500-talet har det gjorts vin på Teneriffa och det sägs att Shakespeare föredrog just vin från Teneriffa. Men trots att vin har framställts sedan långt tillbaka har kvalitet och smak inte varit något vidare genom åren och det dröjde ända fram till 80-talet innan kvaliteten förbättrades och nuförtiden finns det mycket vin på Teneriffa som håller god standard.

På Teneriffa produceras de flesta vinerna: vitt, rosé, rött och söta viner men också Brandy och Vinäger samt lokala rariteter som vitt vin med banansmak och björnbärsvin som görs i den lilla byn Taganana på norrsidan. Dock är björnbärsvinet svårt att komma över då det produceras i en mycket liten skala.
Bodegor på Teneriffa

Bodegor på Teneriffa

Delar av Teneriffa är bördiga och inbjuder till vinodling och det sägs att det finns runt 150 bodegor (vintillverkare) i fem olika distrikt på Teneriffa. Den kanske mest kända bodegan heter Bodega Comarcal i Bodegas Insulares-gruppen som ligger i DO-klassade Tacoronte med vinmärket Viña Norte. En annan bodega med samma namn är Bodega Comarcal i Valle de Güimar med vinmärket Brumas de Ayosa.

Många bodegor erbjuder både rundvandring,vinprovning, temakvällar, vintrampning (vid säsong) och gårdsförsäljning som t ex bodegan Monje i El Sauzal på Teneriffas norra sluttningar, ca 20 min från Santa Cruz och Puerto de la Cruz.
Denominaciones de origen

Denominaciones de origen

DO är en kvalitetsbeteckning för spanska viner som garanterar vinets ursprung och kvalitet. I Spanien finns totalt 66 regioner med denna status, varav 5 på Teneriffa: Abona, Tacoronte - Acentejo, Valle de Güimar, Valle de la Orotava och Ycoden - Daute - Isadora.
Suertes del Marqués

Vinkännarnas nya favorit

Den bodegan som vinkännare pratar om idag är bodegan Suertes del Marqués, belägen på sluttningarna i La Orotava-dalen som med sina ekologiska odlade druvor på tomter som är över 100 år gamla nu blivit känd som en av de mest spännande bodegorna på Teneriffa.

Bland annat så publicerade nyligen Tom Cannavan på ansedda Decanter ett test av 6 stycken Surertes del Merqués viner som du kan läsa mer om här.

Mer information om Suertes del Marqués på svenska går att finna på Vinbanken.se.