Du visar för närvarande Tre klassiska maträtter från Teneriffa

Tre klassiska maträtter från Teneriffa

Teneriffa är inte bara sol och bad, utan där finns också mycket annat att upptäcka som Teneriffas matkultur. Visst, det är Spanien och med det kommer matkulturen, men det är en ö som ligger långt ifrån det spanska fastlandet. Därför har man tagit tillvara på vad ön har kunnat erbjuda och utifrån det skapat egna maträtter med säregna smaker och tillagningssätt. 

Listan på teneriffas maträtter kan göras lång, så därför har vi valt ut de kanske allra mest kända smakerna från fantastiska Teneriffa: 

Mojo Rojo och Verde

Mojo Rojo och Mojo Verde

Ordet Mojo kommer troligtvis från det portugisiska ordet molho som betyder just sås.

Såserna smakar helt fantastiskt och kan användas till de flesta maträtterna. Teneriffaborna använder främst dessa såser till skrynklig potatis, eller Papas arrugadas som det heter på spanska, men dom fungerar också alldeles utmärkt till all slags tapas. 

Receptet hittar du här >>

Begreppet mojo rojo har funnits på Teneriffa i hundratals år och fortfarande tvistas det om dess ursprung. Enligt vissa kommer mojobegreppet från berberna i nordafrika i deras paprikapåsar. En annan teori är att mojo härstammar från den moriska kulturen i Spanien. MEd mojo verde är det en annan historia där teorin är att mojo verde kom med portugiser som via Madeira tog sig till Teneriffa med gröna såser baserade på kryddörter. 

Något annant intressant i sammanhanget är att chilin under samma tid kom till Europa via Kanarieöarna genom sina band med Sydamerika som sträcker som hundratals år tillbaka i tiden.

Marinerad kanin maträtt från Teneriffa

Conejo en salmorejo

På Teneriffa finns det egentligen inget vilt men kaninen har lyckats etablera sig och blivit en djurart i faunan på Teneriffa. Vad det sägs så kom den troligtvis från hela vägen från Centralasien.

Men en fantastikt god och uppskattad maträtt har det i alla fall blivit av den och ett slags flaggskepp för Teneriffas kulinariska utbud. Man har hittat recept på denna maträtt som är över 400 år gammalt, vilket säger del om att denna traditionella maträtt

Mer om denna maträtt kan du läsa om här >>.

Sidan är på spanska men använd Google Translate ifall du behöver översättning.

Ropa Vieja maträtt från Teneriffa

Ropa Vieja

Det är kort och gott spaniens svar på vår svenska pytt-i-panna. Precis som hemma i Sverige så tar man vad man har i skafferi, kyl och frys. Det finns förstår några regler. Det ska vara någon form av kött, gärna nötkött men det går också bra med fläskkött eller liknande vegetariskt alternativ. Detta ska strimlas tillsammans med lök och potatis. 

Något recept finns egentligen inte, utan Ropa Vieja ska smaka lite olika varje gång maträtten tillagas. Men för att få en uppfattning om hur en riktigt bra Ropa Vieja kan tillagas så finns det ett recept på den här sidan.

Slutligen, vet du vad Ropa Vieja betyder? Det betyder Gamla kläder på spanska, vilket inte direkt ökar aptiten. Men den är väldigt populär och har bland annat blivit en nationalrätt på Kuba.