Du visar för närvarande Skaffa NIE-nummer
Skaffa NIE-nummer

Skaffa NIE-nummer

Skaffa NIE-nummer

NIE-nummer eller (Número de Identidad de Extranjeros) som det heter på spanska, är ett personnummer för icke-spanska medborgare. Själva numret består av en första bokstav följt av sju siffror, följt av en avslutande bokstav, (Exempel på NIE-nummer Y3762576W). NIE-nummer utfärdas i form av ett intyg på en vanlig A4-sida, med fullständigt namn, födelseort och nationalitet som stämplats och skrivits under av den spanska Rikspolisstyrelsen.

Till vad behövs NIE-nummer

NIE-nummer behövs för till exempel för:
  • att kunna öppna bankkonto
  • köpa eller sälja bostad (i vissa fall krävs NIE-nummer för att hyra bostad)
  • köpa eller sälja bil/båt
  • att arbeta på Teneriffa och i Spanien
I princip kan vem som helst skaffa ett NIE-nummer, ung som gammal, oavsett ändamål. NIE-numret har man hela livet ut, men gäller för användning i 90 dagar från det datum man skaffar eller förnyar. Anledningen till 90-dagarsperioden är helt enkelt att många NIE-nummer inte behöver användas aktivt eller varaktigt. Om man vistas mer varaktigt eller under längre perioder i Spanien bör man skaffa Recidencia.

Skaffa NIE-nummer på Teneriffa

1. Fyll i blanketterna 790 och EX 15. (Blanketterna kan antingen laddas ner här Modelo 790 och EX 15 eller hämtas på polisstationen i samband med hämtning av nummerlapp)

2. Gå till polisstationen och inhämta en nummerlapp för handläggning. (Detta görs vanligtvis på morgonen och väntetiden kan vara flera timmar ibland, men tiden står på nummerlappen så att man vet när man behöver vara tillbaka på polisstationen)

3. Gå till en bank och betala avgiften för blankett 790 på 10,76 €. (När man återvänder till polisstationen så måste man ha med sig blanketten med bankstämpel som kvitto på att ansökningsavgiften är betald. Observera att inte alla banker hanterar betalning av NIE-nummeransökningar. BBVA och La Caixa är några av bankerna där det går att betala ansökningsavgiften för NIE-nummer.)

4. Återvänd till polisstationen och invänta din tur. Glöm inte att ta med pass och passkopia! Tänk på att alla som söker (även barn) behöver närvara på polisstationen.

Här skaffar du NIE-nummer på Teneriffa:
Puerto de la Cruz se på karta
Los Cristianos/Playa de las Américas se på karta
Santa Cruz se på karta
La Laguna se på karta

Skaffa NIE-nummer i Sverige

1. Fyll i blanketterna 790 och EX 15. (Blanketterna kan antingen laddas ner här Modelo 790 och EX 15 eller hämtas på någon av Spaniens Ambassad/Konsulat i Sverige. (Det är alltid bäst att ringa innan och se så att blanketterna finns om du avser att hämta på plats. Behöver du hjälp med översättning av blanketterna så finns det lite hjälp att ladda ner här Modelo 790 EX 15.

2. Kontakta den spanska Ambassaden eller något av Konsulaten för tidsbokning genom att ringa 08 52 280 800 (öppettider vardagar 9-15). (Observera att det tidsbokning är obligatorisk)

3. Medtag pass, fotokopia på passet och ifyllda blanketter. (Observera att betalning endast kan ske med kontanter på Spanska Ambassaden i Stockholm men till Konsulaten går det bra att betala in till bankonto. Kostnaden är 88 kr för nytt NIE-nummer och 66:- för förnyelse av NIE-nummer. Tänk på att alla som söker (även barn) behöver närvara personligen.)

4. Efter besöket skickas vanligtvis intyget med NIE-nummer till angiven postadress och tar 2-3 veckor. (Detta då Ambassaden/Konsulaten endast är mellanhänder till den Spanska polisen som är den enda myndighet som utfärdar NIE-nummer.)

Här skaffar eller förnya du NIE-nummer i Sverige:
Spanska Ambassaden i Stockholm se på karta
Spaniens Konsulat i Göteborg, ring 0709-25 25 50
Spaniens Konsulat i Malmö se på karta