Du visar för närvarande Paella på Teneriffa
Paella på Teneriffa

Paella på Teneriffa

Paella på Teneriffa

Fisk och skaldjur är de typiska ingredienserna när du äter Paella på Teneriffa, men egentligen så är det kött som den ursprungliga paellan tillagas med. Paella, som de flesta anser vara Spaniens nationalrätt kom till Kanarieöarna med spanjorerna som sedermera blivit en del i den kanariska matkulturen. Om man ska vara riktigt traditionsenlig så ska Paella ätas på torsdagar och inte på söndagar som vanligtvis är dagen då spanjorer och kanarier samlas för festligheter. Man tror att det har med att göra med att fiskleveranser ofta nådde större inlandsstäder som Madrid just på torsdagar men också att man ville använda rester från veckans mat/råvaror så att inget gick till spillo inför helgens festligheter.
Karneval på Teneriffa i Santa Cruz

Vad är Paella?

Paella är en slags spansk husmanskost som baseras på ris och tillsatta råvaror från "trakten" i en kombination av grönsaker med fisk, skaldjur, kyckling och kött eller vad som "finns till hands". En paella tillreds traditionellt över öppen eld i en platt och rund lågpanna med två handtag, alltifrån 30 centimeter i diameter upp till flera meter! Saffran är det som karaktäriserar både smak och färg i en Paella, men det tillagas också Paella på Teneriffa utan saffran.
Karneval på Teneriffa i Santa Cruz

Paellans historia

Paellan som definierad maträtt kom till någon gång under 1700-talet i områdena runt staden Valencia, därav namnet på orginalpaellan "Paella Valenciana". Men det var både araberna och romarna som lade grunden till Paellan där araberna som då härskade i Andalusien "Al-Andalus "runt år 330 före Kristus tog riset till Spanien där också det spanska ordet för ris "Arroz" härstammar ifrån. Traditionen då var att tillaga stora mål mat för festligheter, familjeträffar och religiösa tillställningar. Namnet "Paella" kom med romarna som kallade paellapannan för "Patellar". Paellanpannans storlek inbjuder också traditionsenligt till att måltidens sällskap samlas runt pannan för att äta direkt ur den.

Mer om Paella och dess historia finns återgivet på den spanska sidan Wikipaella.org.
Raymonds Restaurang - Paella på Teneriffa

Äta Paella på Teneriffa

Att äta Paella på Teneriffa är något man inte får missa. Det finns gott om ställen och restauranger som serverar Paella, men förvånansvärt många håller tyvärr dålig klass och bör undvikas på de typiska turistrestaurangerna där kökspersonal kommer och går.

Raymond 1 - ett äkta Paellaställe
Mitt i Los Cristianos ligger den lilla restaurangen Raymond 1 som serverar en riktigt tillagad Paella - kanske en av dom bästa på hela Teneriffa faktiskt. Så vill ni uppleva en riktigt bra Paella så är det Raymond 1 ni ska besöka. På Raymond 1 kan man till och med beställa "take away" och då får man ta med sig hela Paellapannan med sig hem, mot en mindre deposition - perfekt att överraska med på middagen därhemma. Raymond 1 har varken hemsida eller Facebooksida, men finns med på Google Maps där det finns telefonnummer och adress utsatt.