Du visar för närvarande Nyår på Teneriffa
Nyår på Teneriffa

Nyår på Teneriffa

Nyår på Teneriffa

Att fira Nyår på Teneriffa är något som allt fler vill göra. På Teneriffa är Nyårsafton eller "Nochevieja" en stor och viktig dag för fest och umgänge, med en traditionell familjemiddag som oftast äger rum så sent som runt tolvslaget. Precis som hemma går man runt tolvslaget gärna man ur huse för att långt in på småtimmarna delta i festligheter och fyrverkerier ute på gator, torg och stränder.

Nyårsfirande på Teneriffa

Nyårsfirande

Nyår på Teneriffa firas på många platser. I Puerto de la Cruz firas Nyåret sedvanligt in på torget i Gamla Stan och i Los Cristianos är den stora samlingsplatsen på stranden.

I huvudorten Santa Cruz anordas flera fester och tillställningar. Nytt för i år är utomhusfestligheterna på la plaza del Auditorio som är det största nyårsarrangemanget i Santa Cruz på över 10 år. Inträde från 40€ och då ingår gratis öl! Inträde köps i butiker runt området eller på Tomaticket.es.

Fyrverkerier anordnas på många håll och både i Los Cristianos och Playa de las Americas anordnas fyrverkerier i kommunens regi. Även på stränderna som fylls av nyårsfirare runt tolvslaget brukar fyrverkerier förekomma. Fyrverkeripjäser och smällare säljs i affärer precis som hemma, men tänk på att vara extra försiktig då kvalitetssäkringen inte är den samma som på fyrverkeripjäser som säljs hemma.
Nyårssupe Teneriffa

Nyårssupé

Många restauranger runtom på Teneriffa erbjuder en helkväll med nyårssupé, underhållning och fyrverkerier, men se till att boka i förväg då många restauranger redan är fullbokade sen en lång tid tillbaka. Det bästa är att ringa eller besöka den restaurang som ni skulle vilja fira Nyår på.

För er som vill umgås med svenskar och skandinaver så finns det flera restauranger som håller öppet på Nyårsafton. På Swedish Corner i Los Cristianos serveras det en 3-rätters nyårssupé och på Göta Kanal i Playa de las Americas erbjuds det både nyårssupé och dans till dansband.
De 12 druvorna Teneriffa

De 12 druvorna (Las doce uvas)

På Teneriffa och i många andra spansktalande länder finns en stark tradition av att man för varje klockslag (med start tolv sekunder innan klockan slår tolv) fram till tolvslaget äter en vindruva - en tradition som sägs bringa lycka det kommande året där druvorna symboliserar de 12 månaderna.

Det finns flera historier om hur denna tradition växte fram som går tillbaka till 1882 där borgarna började inta champagne med druvor därtill för att fira in det nya året. Därefter började traditionen anammas av lokalbefolkningen runt om i Spanien och 1909 var det ett stort överskott på druvor i Spanien vilket ledde till ett större genomslag att inta de 12 nyårsdruvorna. Och just på Teneriffa fick traditionen ett tidigt fäste där man redan 1903 började att inta de 12 druvorna.