Du visar för närvarande Los Reyes Magos Teneriffa
Los Reyes Magos på Teneriffa

Los Reyes Magos Teneriffa

Los Reyes Magos Teneriffa med parader och festligeter

Den 5 januari firas Los Reyes Magos Teneriffa och är den stora dagen för Julfirande i Spanien och på Teneriffa då man firar De tre vise männens ankomst (Los Reyes Magos). Firandet sker med julklappar, festligheter och gatuparader runtom på Teneriffa där alla är välkomna att delta.

Bakgrunden till traditionen Los Reyes Magos Teneriffa

Eftersom de tre vise männen enligt bibeln kom långväga ifrån har de blivit beskyddare för människor som är ute på resa och de har fått representera varsin av de på medeltiden tre kända världsdelarna Europa, Asien och Afrika. Därför brukar åtminstone en av de tre vise männen avbildas som en färgad man, vilken i bland tolkats som Balthasar och ibland som Caspar. De tre har också fått symbolisera människans tre åldrar ungdom, vuxendom och ålderdom där Balthasar är den yngste och Melchior den äldste. Från 1500-talet har så kallade stjärnsångare gått från dörr till dörr, sjungit, bett om gåvor och välsignat huset i jultid. Årtalet och initialerna CMB skrevs då på husets dörr. Initialerna kan förutom Caspar, Melchior och Balthasar också utläsas som Christus Mansionem Benedicat, Kristus välsigna huset. Deras besök hos Jesus firas i västerlandet på trettondagen, epifania.
Los Reyes Magos Teneriffa, Santa Cruz

Paraden i Santa Cruz

Det största arrangemanget sker i huvudorten Santa Cruz på fotbollsarenan som ligger mitt i centrum. Grindarna till Estadio Heliodoro Rodriguez Lopez öppnar upp kl 16.00 och Kl 17.00 börjar en Musikal "The Musical Tales" baserat på både klassiska och moderna berättelser där över 500 barn medverkar. Därefter kommer en helikopter nedstigandes för att tillkännage ankomsten av de tre vise männen följt av en stor parad genom stadens gator och torg där man kommer att dela ut hela 2600 kg godis, mestadels glutenfritt och över 4000 paket att dela ut till paradens besökare.

Det uppges också att området är anpassat för personer med funktionshinder och arrangemanget är såklart gratis för alla!

Hitta till Estadio Heliodoro Rodriguez Lopez här
Los Reyes Magos Teneriffa, Los Cristianos

Paraden i Los Cristianos

Paraden (Cabalgata de Reyes Magos) i Los Cristianos är en av de största arrangemangen på södra Teneriffa och runt 19.30 anländer De tre vise männen traditionsenligt i en gammal piratbåt till Los Cristianos hamn följt av en stor parad (som involverar ca 600 personer) genom staden med godisregn för att slutligen anlända till Kulturhuset (Centro Cultural) i Los Cristianos. Där kommer De tre vise männen att ta emot önskelistor från barnen och dela ut paket. Mellan 10-22 kommer det att finnas anordnade barnaktiviteter på torget framför den katolska kyrkan.

Se hela programmet för dagen/kvällen här
Los Reyes Magos Teneriffa, Puerto de la Cruz

Paraden i Puerto de la Cruz

Firandet börjar som vanligt klockan 19.00 på Castillo de San Felipe där De tre vise männen anländer. En parad med över 300 personer kommer sedan att genomföras från Castillo de San Felipe genom stadens gator och torg till slutdestinationen Plaza de Europa.

Även i år är kyrkan i Peñita reserverad för barn med funktionshinder!

Utförlig information om firandet/paraden i Puerto de la Cruz finns här