Du visar för närvarande Karneval på Teneriffa
Karneval på Teneriffa

Karneval på Teneriffa

Karneval på Teneriffa

Under februari och mars är det karneval på Teneriffa som firas runtom på olika platser med officiella karnevalståg och med både stora och små gatufester lite här och var. Den allra mest kända är karnevalen är i Santa Cruz som kan stoltsera med att vara den nästa största karnevalen i världen, efter karnevalen i Rio de Janeiro, Brasilien med runt 1 miljon besökare sägs det, men det finns också karnevalsarrangemang i bland annat Puerto de la Cruz, Candelaria, Los Gigantes, Tacoronte. Skulle man missa karnevalsveckorna i februari så finns det en andra chans att uppleva karnevalsyra på Teneriffa i mars då karnevalen i Los Cristianos går av stapeln, om än något mindre så är den väl värt ett besök.
Karneval på Teneriffa i Santa Cruz

Karnevalen i Santa Cruz

Karnevalen i Santa Cruz de Tenerife 2017 pågår under två veckor mellan 22 februari till 5 mars då gator och torg fylls av olika evenemang, kröningar av karnevalsdrottningar och spontana gatufester till sambans rytmer. Den stora dagen är den 28:e februari då den stora, extravaganta och färgsprakande karnevalsparaden går av stapeln. Karnevalen i Santa Cruz har pågått sen 1800-talet men var förbjuden under många år för att sedan återuppstå 1980. Men redan på 1700-talet pågick kostymfester med färgglada och sprakande klänningar och kostymer bland Teneriffas överklass som allt eftersom flyttades ut bland vanliga medborgare på gator och torg och är en tradition som än idag anammas där män klär sig i peruker och klänningar, precis som förr i tiden.

Att ta sig dit: Det är enkelt och går snabbt att ta sig till Santa Cruz med bil, men tänk på var ni parkerar bilen delar av Santa Cruz stängs av och kan vara allmänt svårframkomliga med bil på grund av karnevalsparader och gatufester. Att ta sig till Santa Cruz med buss är också ett bra alternativ. Bussnätet fungerar alldeles utmärkt på Teneriffa och är relativt billigt. Hållplatser, tidtabeller och priser finns här på Titsa.com. Behöver ni hyra bil så hittar ni all information om att hyra bil på Teneriffa här på Teneriffaportalen

Tillgänglig för alla: Karnevalen i Santa Cruz ska även detta år vara anpassad för personer med funktionshinder. Tidgare har det funnits information om detta på den officiella karnevalssidan, men i år saknas sådan information.

Besök den officiella karnevalssidan Carnaval de Tenerife för mer information och här är direktlänk till hela karnevalsprogrammet.

Att tänka på: Många av karnevalsarrangemangen är entébelagda så kolla först vad som gäller på den officiella karnevalssidan, eller gå direkt till köp biljett-sidan.
Karnevaler på Teneriffa

Fler karnevaler på Teneriffa

Karnevalen i Puerto de la Cruz pågår samtidigt som karnevalen i Santa Cruz (19 februari - 5 mars) där den stora karnevalsparaden äger rum den 4:e mars.
Här finns mer information om karnevalen i Puerto de la Cruz. Karnevalsprogrammet för karnevalen i Puerto de la Cruz finns att hämta här. Karnevalsprogram Puerto de la Cruz

Karnevalen i Los Gigantes har pågått sen 1981 och i år infaller karnevalen i Los Gigantes 10-18 mars. Årets karnevalstema är "La Granja" vilket på svenska blir något i stil med "Bondgård" Mer information om karnevalen i Los Gigantes finns här.

I Los Cristianos på Teneriffas södra sida äger karnevalen rum 17-27 mars med kröningar, karnevalsparad och gatufester med utklädda deltagare som kan pågå sent in på natten till rytmen av sambamusik. Den stora karnevalsparaden äger rum den 26 mars och sardinens begravning avslutar karnevalen i Los Cristianos den 27 mars och därmed så är också karnevalsyran över på Teneriffa för det här året. Mer information om karnevalen i Los Cristianos finns här
Sardinens begravning

Karneval på Teneriffa

En karneval på Teneriffa pågår under flera dagar, ofta i två veckor och inleds med flera kröningar av olika karnevalsdrottningar, till exempel en äldre, en kvinna och ett barn. Under tiden för kröningarna pågår gatufester, konserter och familjära evenemang som varierar beroende på ort och karneval.

En karneval på Teneriffa avslutas med en karnevalsparad och "Sardinens" begravning som är en slags symbolisk ceremoni där man tar farväl av det gångna och välkomnar en återfödelse med nya krafter. Många spanska fester och festivaler brukar avslutas på liknande sätt där något ska brännas eller förstöras, t ex Piñatan som numera är en ceremoni som anammas mer och mer i länder som exempelvis Sverige.