Du visar för närvarande Haj på Teneriffa
Blåhaj på Teneriffa

Haj på Teneriffa

Haj på Teneriffa

Finns det haj i vattnen runt Teneriffa, finns det farliga hajar och förekommer det hajattacker på Teneriffa? Svaret är JA. Teneriffa ligger i Atlanten som är en ocean med ett rikt marint liv, där hajen är en del av arterna. Men även om det finns haj i vattnet runt Teneriffa så är chansen väligt liten att stöta på en haj när man är ute simmar längs strandkanten. Hajar trivs bäst på djupare vatten, även om det händer att en och annan haj vid enstaka tillfällen söker sig in mot grundare vatten.
Blåhaj Teneriffa

Hajarter Teneriffa

Det finns många olika hajarter och här listas de vanligaste förekommande hajarterna på Teneriffa.
Havsängel är en vanligt förkommande haj på Teneriffa och ser mer ut som en rocka, trots att det är en haj. En havsängel kan bli upp till 2,5 meter och trivs bäst på sandbottnar från ett par meter ner till 150 meters djup. Havsängeln är generellt inte aggresiv mot människor och simmar vanligtvis iväg, men om man kommer för nära på ett sådant sätt så att den känner sig hotad så skulle den kunna attackera. Det är också havsänglar som har varit involverad i hajattacker på Tenerfiffa på sistone. Men är man en van dykare till exempel så kan man närma sig den försiktigt utan att bli attackerad.
Blåhaj är en av världens vanligaste hajart och simmar i vattnen runtom Teneriffa och trivs från ytan ner till 350 meters djup. Blåhajen blir för det mesta runt 2 meter lång och det är inte en helt fredlig haj då det förekommer att blåhajen attacker både människor och båtar.
Sydlig hundhaj är en ganska liten långsmal haj som i regel inte blir större än 80 cm. Den sydliga hundhajen trivs bäst på 5-50 meters djup. Det finns inga inrapporterade fall om attacker mot människor av den sydliga hundajen.
Fler hajarter som brukar nämnas som mer vanligt förekommande runt Teneriffa är den ofarliga Gråhajen (som syns i filmen) och Hammarhajen som med sitt karaktäristiska hammarformade huvud också är en haj som kan attackera människor. Även Valhaj, Brygd, Makrohaj förekommer tillsammans med ett antal fler hajarter. Men den stora frågan är om det finns vithaj på Teneriffa och svaret är JA. Det finns alltså vitaj runt Teneriffa men den är ytterst ovanlig och det är näst intill omöjligt att få syn på den, men den finns där!
Havsängel på Teneriffa

Hajattacker på Teneriffa

Enligt källan Sharkattackdata.com har det registrerats 6 stycken hajattacker på Teneriffa under de senaste 100 åren. Alla attacker har varit utan dödlig utgång. Den senaste hajattacken på Teneriffa skedde 2016 på stranden Las Teresitas där en Havsängel blev provocerad och attackerade en människa som befann sig i vattnet och slutatde med att personen som attackerad av hajen fick sys med 16 stygn.

En liknande hajattack på Teneriffa skedde på samma strand 2014. Dessförinnan har ingen hajattack på Teneriffa rapporterats sen 1980 då en Blåhaj attackerade en människa i låret.

Hajattacker på Teneriffa är synnerligen ovanliga, trots att det finns relativt mycket haj i vattnen runtom Teneriffa. Att bli attackerad av en haj på Teneriffa ska ses som mycket låg, näst intill obefintlig och man ska därför inte vara orolig när man badar och simmar.

Mer information om hajattacker på Teneriffa finns på Sharkattackdata.com.